DE vrijthof - index- KeuterCross

Wij selecteren onze fokdieren op basis van een eigen index: De Vrijthof Index (DVI). Het kerndoel is arbeidsgemak en toch een zwaar en mooi schaap

       
 

NIEUWS FOKKERIJ

Mei 2021

Tijd voor iets nieuws. Om aan de grote vraag naar lamsvlees te voldoen en om een eenvoudiger en arbeidsvriendelijkere hobby te krijgen, gaan we de zuivere fokkerij van Suffolks op een lager pitje zetten. We gaan verder met KeuterCross ooien.  Dit fokkerijconcept is gebaseerd op een 3-weg rotatie kruising met de rassen; Suffolk, Poll Dorset en Charolais. Op deze manier organiseren we een continue heterosis nivo van 86%, en net zo belangrijk de rassen verbeteren elkaars sterke en zwakke punten. Over een tijdje zullen al onze schapen een afstamming hebben met een mix van deze 3 rassen. Om de heterosis hoog te houden zullen we altijd een 100% ras ram inzetten. Alle jaarlingen worden gedekt. De 3 rassen zijn goed te combineren. Het frames zijn niet afwijkend in maatvoering. Natuurlijk verliezen we uniformiteit en zal het koppel een veel minder fraaie uitstraling hebben. Maar ja, dat nemen we voor lief. We hopen er veel gemak en plezier voor terug te krijgen. Of het een juiste keuze is geweest dat zal de komende jaren blijken.

 

Eigenschappen van de 3 basisrassen en het eindresultaat van de KeuterCross ooi.
  Eigenschap / Ras    Suffolk        Polled  Dorset    Charolais      KeuterCROSS 
  aantal lammeren     +       ++    +     ++
  aflamgemak     +       ++    ++     ++
  lammervitaliteit     +       ++    +++     ++
  lammergroei     +++       +    ++     ++
  karkasgewicht     +++       +    +++     +++
  vleeskwaliteit     ++       ++    +++     +++
  mestconsistentie     +       ++++    +++     +++
  klauwgezondheid     +       +++    ++     +++
  uierkwaliteit     +       ++    ++     ++
  robuustheid     +       +++    +++     +++
  karakter     +++       ++    +     ++

 

Het fokdoel van KeuterCROSS is een schaap wat zeer beste vleeskwaliteiten combineert met hardheid en lage arbeidsinput. Het gemiddelde aantal lammeren ligt op 2. De lammeren groeien snel en kunnen na 16 weken naar de slager. Het karkas weegt dan 24 KG. De jaarlijksevervanging van de ooien ligt onder de 20%. Of het lukt gaan we afwachten. Velen verklaren ons voor gek, maar dat vinden we niet zo erg. 

 
 
 
 
 
 
       
 
Mooiste schaap van Nederland 2018 en 2019: Claudia van de Vrijthof
 

            

           Drietal van Sacré van de Vrijthof op DVHS 2018