DE VRIJTHOF - INDEX

Wij selecteren onze fokdieren op basis van een eigen index: De Vrijthof Index (DVI). Het kerndoel is arbeidsgemak en toch een zwaar en mooi schaap

NIEUWS FOKKERIJ

Mei 2021

Tijd voor iets nieuws. Om aan de grote vraag naar lamsvlees te voldoen en om een eenvoudiger en arbeidsvriendelijkere hobby te krijgen gaan we de zuivere fokkerij van Suffolks op een lager pitje zetten. We gaan verder met een KeuterCross. Dit fokkerijconcept is gebaseerd op een 3-weg rotatie kruising met de rassen; Suffolk, Poll Dorset en Charolais. Op deze manier organiseren we een continue heterosis nivo van 86% en net zo belangrijk de rassen verbeteren elkaars sterke en zwakke punten.

Eigenschappen van de 3 basisrassen en het eindresultaat van de KeuterCross kruising
  Eigenschap / Ras    Suffolk        Polled  Dorset    Charolais      KeuterCROSS 
  aantal lammeren     +       ++    +     ++
  aflamgemak     +       ++    ++     ++
  lammervitaliteit     +       ++    +++     ++
  lammergroei     +++       +    ++     ++
  karkasgewicht     +++       +    +++     +++
  vleeskwaliteit     ++       ++    +++     +++
  mestconsistentie     +       ++++    ++     +++
  klauwgezondheid     +       +++    ++     +++
  uierkwaliteit     +       ++    ++     ++
  robuustheid     +       +++    +++     +++
  karakter     +++       ++    +     ++

 

Augustus 2018

Door de uitstekende resultaten die we haalden op de keuring met Will Griggs krijgt hij nu veel meer kansen. Daarnaast kochten we Hillhead Conchar. Zijn lammeren bij Peter Frijters in België imponeerden ons door stijl in combinatie met goed gevulde broeken. 2018 was voor de Vrijthof een uitzonderlijk jaar. Kijk verder onder keuringsresultaten.

Juli 2017

Dit jaar gaan we 2 rammen gebruiken. De Vrijthof Sacré en Will Griggs on Fire. De rammen zijn in gezamenlijk eigendom met Specop Suffolks van Patrick Haccou.

Sacré gebruiken we op ooien die we verder willen verbeteren op kleur, kop, correcte stand van benen, hoogte- en lengte. Zijn nafok deed het super op de nationale keuring in 2017; algemeen dagkampioen vrouwelijke dieren Specop 89310 is een dochter van Sacré. Zijn vitale lammeren ontwikkelen zich snel tot fraaie exemplaren. Hij mag zijn kunsten nog een keer vertonen.

Van Will Griggs on Fire hebben we nog nauwelijks lammeren. We willen hem toch gebruiken op ooien die ondersteuning nodig hebben in de breedte en bespiering. Hij is zelf een allround krachtpatser die sterke gangen laat zien en een prachtkop heeft.

Juni 2017

Alle dieren die we voor de verkoop selecteerden zijn inmiddels bij hun nieuwe eigenaren. We verkochten enkele top vleeslamvaderdieren aan Nederlandse commerciële schapenhouders. Alle vrouwelijke dieren en enkele rammen gingen dit jaar naar: Portugal, Spanje en Hongarije. Wij wensen die kopers veel plezier met hun aankopen.

April 2017

De lammeren zijn al groot maar moeders vachtje is nog altijd lekker.

Nu nog ruime keuze uit ramlammeren, zowel voor de kruisings- als de zuivere fokkerij.  Hoge groei en prima bevleesdheid.

 

 

AUGUSTUS 2016

Dit jaar zetten we maar 2 rammen in, ondanks het feit dat we er meer tot onze beschikking hebben. De Vrijthof Sacré is een jonge ram met een geweldige uitstraling: lang en groot met een schitterende vacht en kleuren. Ortum Hardwell is een UK top-index ram. Hij brengt vitaliteit en bespiering.

Augustus 2015
Dit jaar importeerden we 8 dieren uit Ierland van Barrowlands en Solsboro. De meeste zijn drachtig. Daarnaast zetten we zelf Red Creek Coaltion veel in.

Augustus 2014
De rammen lopen bij de ooien. Dit jaar zetten we veel rammen in om de meest optimale combinaties te kunnen maken. We hebben de rammen gezamelijk met Patrick Haccou van Specop Suffolks.

RAMMENTEAM voor de lammeren van 2015:

Solwaybank Shadbagh (V:Solwaybank Skyfall, VV: Raeader Rastafari, MV: Baileys Bugatti)
Solwaybank Empowerment (V: Ewebank Cartier, VV:Cairness Castello, MV Glenhead Morangle)
Rhaeadr Rookie (V:Ardlea Arbenning, VV: Cairness Liam, MV: Raeader Rossi)
Specop Osogood (V:Pirrinpit Peacemaker, VV:Stokedoyle Supersire, MV: Stratishla Speed)
Red Creek Coalition (V: Haddo High Voltage VV: Stratishla Speed MV: Deveronside Destroyer)

Juni 2014 

Dat Suffolks mak zijn, bewijst dit filmpje:

Januari 2014
We hebben het aflamseizoen weer achter de rug. Veel werk dat uiteindelijk veel voldoening geeft. Hieronder een sfeerimpressie van onze stal op 20 januari 2014.

November 2013

Import UK
In november hebben we 4 ooien uit Engeland en Schotland op ons bedrijf gekregen (nou ja, gekregen...). Twee dieren van de Lakevieuw kudde. Die kochten we op de bedrijfsbeëindigingsveiling. En twee Ortums. Met de eerste 2 willen we ons showniveau versterken. Het zijn zeer goed uitgebalanceerde dieren met veel power en stijl. Deze jaarlingen lammeren half januari. De Ortums zijn van een heel ander type: wel het gewicht, maar minder de show. Fijnere botten en goede moedereigenschappen. Ze zitten in Engeland in de top indexlijsten. We zijn erg benieuwd hoe ze zich in ons systeem zullen handhaven. 

De beide Ortums zijn dragend van Perrinpit Peacemaker en de Lakevieuws van Solwaybank Major.

September 2013

Rammenteam 2013.
In 2014 krijgen we lammeren van 4 rammen. 

Kroonstee Kahn
Vader: Baileys Bozzi. VV: Rhaeader Rossi.
Moeder: True Hills Keila (SSN kampioen ooilam).

Kahn heeft zich bij ons al bewezen als leverancier van mooi gelijnde lammeren die perfect in balans zijn. Zijn bovenbouw en beenwerk zijn strak en vierkant. Op de nationale keuring in Hulshorst was hij reservekampioen bij de jaarlingrammen in 2013. Ongeveer de helft van onze ooien is door Kahn bevrucht.

Specop Ring a Ding
We zijn erg benieuwd naar de lammeren van Ring. In de Suffolkwereld heeft hij een zeer grote reputatie hoog te houden. Zijn vaders vader ging voor ongeveer €100.000,- over naar een andere eigenaar. Veel van Rings broers werden in 2013 op de veilingen in de UK aangeboden en vonden gretig aftrek. Ring is in eigendom van Peter Hoogendam. Wij zijn Peter dankbaar voor de kansen die hij Ring op de Vrijthof wilde geven. Bij ons heeft hij 5 ooien gedekt.

Onze recentelijk geïmporteerde dieren zijn drachting van Solwaybank Major. Deze ram werd destijds gekocht voor € 36.000,- en Perrinpit Peacemaker.

Solwaybank Shadbagh
Hieronder een foto en een filmpje van Solwaybank Shadbagh. Deze ram kochten we aan met het S4S syndicaat. Hij kan - gezien de in acht te nemen quarantaineperiode - pas volgend seizoen (2014) ingezet worden. Shadbagh is één van de betere rammen die in 2013 in de UK te koop was. De aankooppijs ligt voor Nederlandse begrippen erg hoog. S4S betaalde rond de €10.000,-.

Samen met Patrick Haccou kochten we de overjarige ram Solwaybank Empowerment. Een ram met veel maat en uitstraling. Sterk in de overgangen en op best beenwerk. Ook hem zullen we in het dekseizoen 2014 kansen geven. 


Wij adviseren u om, indien u rammen wilt kopen voor de zuivere fokkerij, vroeg contact op te nemen. Wij selecteren slechts enkele rammen die wij voor dit doel goed genoeg vinden. Wilt u rammen voor de kruislingsfokkerij? Selectie van deze rammen gebeurt als ze 3 maanden zijn. De meeste lammeren worden in december en januari geboren.

Vrouwelijk fokmateriaal bieden wij ook regelmatig aan. 

Indien u belangstelling heeft voor ons fokmateriaal kunt u mailen naar devrijthof@planet.nl of bellen naar 06-53342016.